Pšenice potravinářská (Česko)

Iveta TARANZOVÁ
Specialista zemědělské komodity

Pšenice (Triticum) je rod jednoděložných rostlin z čeledi lipnicovitých (Poaceae) s přibližně 20 druhy. Zahrnuje jak šlechtěné tak planě rostoucí druhy. Pšenice jsou jedny z nejstarších rostlin pocházejících z jihozápadní Asie. Archeologické nálezy dokládají pěstování pšenice jednozrnky na území Íránu již 6 000 let př. n. l. Na území České republiky se objevila pšenice setá v neolitu – 5000 let př. n. l. Společně s bramborami se podle posledních žebříčků dělí o 3.-4. místo mezi nejvýznamnějšími plodinami na světe, podle některých názorů ale zejména z Evropského měřítka se jedná o číslo 2, její významné rozšíření umožnilo rozvoj Evropské civilizace. Pšenice poskytuje zrno, které se používá jako potravina (v Evropě je základní potravinářskou surovinou pro výrobu pečiva, těstovin a rozmanitých pokrmů, dnes už patří mezi nejvýznamnější i v Severní Americe, celosvětově je pěstována na větší ploše než plodina č. 1 rýže), krmivo a jako surovina (využívá se jako surovina k výrobě škrobu, lihu nebo piva). Zpracovávají se také stébla (sláma) a otruby (semenné slupky a mouka), v poslední době roste energetické využití pšeničné biomasy jako obnovitelného zdroje energie). Výhodou pšenice, tak jako u jiných obilovin je poměrně jednoduchá skladovatelnost a poměrně dlouhá trvanlivost. Pšenice mají vysokou výživnou hodnotu.

Pšenici vykupujeme zejména pro naše zahraniční obchodní partnery ze SRN, Rakouska a Polska.

Ozvěte se nám